Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с COVID-19

11:25, 17 апр 20 / Култура и наука 25 2307 Любомира Николова
Снимка: CanStockPhoto

Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим с коронавирус,  изобрети екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев. Вдъхновени от подобни азиатски приложения, младите експерти в различни области, решават да създадат подобно, но съвместимо с европейските изисквания.

В интервю за Радио България Михаил Ковачев разясни принципа на работа на приложението.

„Базирано на Bluetooth , GPS и други технологии, то показва колко далеч се намирам от вас“ – разказва Ковачев.

"Например ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас. Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“.

Снимка: CanStockPhotos

Приложението вече е одобрено от властите в Грузия и успешно работи там. На базата на засечените симптоми, потребителят получава автоматично съобщение от правителството, в което трябва да потвърди, че е заразен.

Създателите му са помислили и за онези потребители, които нямат смартфон.

„Вече имаме и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението", обясни Ковачев.

По думите му първоначално и те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това заработват сами и събират информацията в себе си.

Още от малък Михаил мечтае да помага на нуждаещите се. „NOVID 20“не е първата мобилна апликация, създадена от нашия сънародник. Едва 18-годишен Михаил създава своеобразна социална мрежа за университети. За да я реализира, българинът успява да убеди инвеститори, които осигуряват необходимото финансиране.

„Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си. Всичко се базира на интересите и информацията, която хората дадат за себе си и така всеки лесно може да открие пасващата му група, с която да общува, когато отиде на място.“

Сега Михаил Ковачев се надява новата разработка на екипа му да бъде одобрена и от българското правителство и да допълни вече създаденото от друг екип приложение, анонсирано наскоро от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Все още обаче, нашият сънародник очаква отговор.

Плановете на Михаил за предстоящия Великден са свързани с работа, но със сигурност ще сподели светлия празник със своето семейство. Пожеланието му към българите у нас и по света е да бъдат здрави и силни, през трудния период, в който се намираме.

Ковачев отправи и своята благодарност към България и българите за начина, по който успяват да се справят и овладяват кризисната ситуация досега.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!