Два метра дистанция не са достатъчни да ни предпазят от COVID-19

21:28, 16 апр 20 / Всичко за коронавируса 25 1913 Антония Иванова
снимка: ЕПА/БГНЕС

Дистанцията от два метра не е достатъчна, за да ни опази от зараза, ако болен с непокрито лице се изкашля, съобщи БТА като се позова на електронното издание "Медикъл експрес".

Това е установено с експеримент, проведен от специалисти в университета на Западно Онтарио, Канада. Те създали "камера за кашлица" - куб със страна два метра. Човек, който кашля, поставял лицето си в отвор на камерата, където камера и лазер определят скоростта на разпространение на разпръснатите капчици от кашлицата.

"Трудно е да спреш порив на кашлица. Докато се усетиш, че трябва да направиш нещо и тя те е споходила", казва проф. Ерик Сейвъри, преподавател по инженерна механика и материалознание. Заедно с вирусолози от болница "Сънибрук" той изследвал потоците на движение на капчиците при кашлица от пациенти, болни от сезонен грип, за да се установи как околната среда влияе върху физическото разпространение на инфекцията.

Ако сте на два метра от някого, който кашля, без да е осигурил преграда, в рамките на около три секунди кашлицата ще е стигнала до вас и ще продължи нататък, обяснява Сейвъри. Дори и когато сте на два метра и половина, потокът капчици от кашлицата все още се движи със скорост 200 мм в секунда, уточнява той.

Изследването показва, че до 10 на сто от фините капчици остават във въздуха и след четири секунди.

Здравните власти по света съветват хората в разгара на пандемията от коронавируса да прикриват лицата си при кихане и кашляне с лакът, а не с длан, за да се избегне разпространението на инфекцията чрез повърхности, които докосваме с дланите си като бравите на врати, банкомати и др.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!