Разпитват Христо Иванов в столичното следствие

12:04, 16 апр 20 / Политика 25 2138 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов е на разпит в Столичната следствена служба заради делото, свързано със системата за случайно разпределение на делата, съобщи БНР. 

На влизане при разследващите той обясни, че е призован по телефона като свидетел. Преди две седмици стана ясно, че одитен доклад на системата, по която от пет години се разпределят делата в съдилищата, е констатирал уязвимости, които правят възможна манипулация на избора на съдебни състави.

Снимка: БГНЕС

Образувано беше досъдебно производство за компютърно престъпление, а главният прокурор обяви, че системата е пробита.

Няколко пъти Иван Гешев спомена Христо Иванов, който по времето на въвеждането ѝ беше правосъден министър. Днес Иванов отказа да се е намесвал в избира на фирмата, изработила софтуера, и коментира, че  единственото, което е направил преди пет години, е било да каже, че старата система не е сигурна.

Гешев: Нерегламентираният достъп до разпределението на делата е удар върху доверието в съда

"Ние се обърнахме към ВСС и по решение на ВСС и неговия граждански съвет беше направена обща проверка. Аз не съм се появил отникъде, това е съвсем различна история от това, че един ден се е появил един младеж с брада и почнал да рови в компютъра".

Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че прокуратурата е дала разрешение одитният доклад, послужил за основание за разследването, по което Христо Иванов е на разпит, да стане публично достояние. В какъв обем - трябва да реши ВСС.

На въпрос целият или част от доклада да бъде публикуван, председателят на ВАС Георги Чолаков отговори: "Не, категорично, защото в този текст има и неща, които не смятам, че трябва да бъдат достояние на гражданите, не защото крием нещо, а защото там са чисто техническите възможности, т.нар. "уязвимости".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама