Най-големите спасителни пакети в света (ИНФОГРАФИКА)

11:30, 16 апр 20 / Свят 25 2362 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Правителствата и централните банки подкрепят мерките за облекчение за справяне с глобалния икономически хаос, причинен от пандемията на коронавирус. Водени от Съединените щати, най-големите икономики в света - Китай, Япония, Германия, Франция и Обединеното кралство - са поели огромни суми за предотвратяване на икономически кризи.

Досега най-обширният пакет за стимулиране е Законът за коронавируса за подпомагане, облекчение и икономическа сигурност в САЩ на 2,2 трилиона долара (CARES). Включен в закона на 27 март, той обещава еднократна проверка до 1200 долара (1,100 евро) за американци, които печелят по-малко от 75 000 долара / година. CARES възлиза на повече от 10% от БВП.

Други мерки включват 500 милиарда долара за подкрепа на големи корпорации и 377 милиарда долара за малки предприятия. Законът CARES отделя $ 340 млрд., За да добави $ 600 седмично към съществуващите държавни обезщетения до края на юли. Средните обезщетения за безработица в САЩ възлизат на 378 долара на седмица.

Япония последва примера за пакет за стимулиране за 108 трилиона йени (996 млрд. долара), възлизащ на 20% от БВП. Спасяването включва 39,5 трилиона йени за защита на работните места, за подобряване на здравеопазването и облекчаване на работещите семейства. Семействата с ниски доходи ще отговарят на условията за раздаване на 300 000 йени на домакинство.

Европейският механизъм за стабилност предлага 240 млрд. евро (262 млрд. долара) кредит в режим на готовност за бедстващите държави-членки. Австралия е отпуснала 320 млрд. долара (203 млрд.) или 14%от БВП. Докато Китай, втората по големина икономика в света, е отделила 1,3 трилиона юана (184 млрд. долара) за борба с епидемията. Пекин се фокусира върху подпомагането на компаниите да продължават да плащат на работниците си. Последните стъпки, разкрити миналата седмица, ще подпомогнат държавния банков сектор да отпусне още 200 млрд. долара на бизнеса, особено на по-малките.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама