Емил Димитров: Столът на екоминистъра е много горещ

20:52, 15 апр 20 / Политика 25 2319 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Не съм спокоен, задачите ни затискат. Столът на екоминистъра е много горещ - един ден се занимаваш с язовири, които могат да прелеят, а на следващия - с такива, които не трябва да се източват, за да има вода за пиене; един ден се грижиш за контейнери с отпадъци, които трябва да се върнат в Италия, а на другия - за контейнери, които не бива да влизат в страната. Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров описа полушеговито работата си на този пост пред БНТ.

Много е трудно това министерство. През годините хората не са го забелязвали. Сега, покрай този арест и проблемите, стана център на внимание. Задачите са много тежки, добави Димитров.

Пуснаха Нено Димов под домашен арест

И той даде пример за големите отговорности на екоминистъра - "всичката вода, която отива за електроенергия, за напояване и за питейно-битови нужди, разрешава един човек със своя подпис". Димитров отбеляза и още един проблем в министерството - не малко служители в структурите, подчинени на МОСВ, които обмислят да напуснат работа заради ниското заплащане.

На въпрос за проблема с водата министърът уточни, че в момента на неговото встъпване в длъжност няколко от значимите 52 язовира в страната са били в критично състояние – били са пълни под 50%. "За всички язовири, за които говорим, захранват по един град. Имаме и язовири, които захранват по 5 града и 42 населени места, но с тях нямаме проблеми", отбеляза министърът.

Водният режим в Перник може да падне до края на май

Той припомни идеята новият водопровод до Перник да снабдява града със 780 000 куб.м. вода всеки месец, а от язовир "Студена" да получава едва 300 000, за да може да се напълни. "До този момент тенденцията е точно обратната - точи се язовирът за сметка на водопровода от София. В тази връзка съм написал писмо до Министерски съвет", добави Димитров.

По думите му местното ВиК не може да използва пълноценно новия водопровод. Трябва да се направи един резервоар, от който водата с нормално налягане да влиза в града, уточни още министърът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама