Гешев към магистратите: Вземаме сериозни заплати, да проявим солидарност

19:22, 15 апр 20 / Политика 25 2466 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

"Магистратите вземаме сериозни заплати. Ние сме част от държавните структури и трябва да проявим солидарност с българските граждани". Този призив отправи главният прокурор Иван Гешев на заседание на прокурорската колегия. На него кадровиците единодушно гласуваха неговото предложение от миналата седмица, свързано с годишния отпуск на прокурорите, съобщи "24 часа".

Според одобрената препоръка всеки административен ръководител на прокуратура може да предостави до една втора от платения отпуск на обвинители и служители без тяхно съгласие. Това обаче трябва да става по предварително утвърден график, за да се осигури работния процес.

Гешев: Част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим битката с Covid-19

Членовете на кадровия орган препоръчаха на магистратите и служителите, които предстои да бъдат пенсионирани до края на годината, да ползват целия платен годишен отпуск.

"Магистратите вземат сериозни заплати на фона на стандарта в България. Всеки, който се пенсионира, получава определен брой заплати. Не смятам, че е морално и справедливо, в случай, че има възможност, той да не ползва поне някаква част от отпуска, която се е натрупала през годините, а съдебната власт, а от там и данъкоплатецът, да изплащат на колегите доста сериозни суми от десетки хиляди левове. Трябва да покажем съпричастност и солидарност с гражданите и държавата в тази, меко казано, криза", отбеляза Гешев.

Замразиха заплатите в съдебната власт

Миналата седмица ВСС гласува заплатите на магистратите и съдебните служители да бъдат замразени до края на годината.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама