И Северна Македония удължава извънредното положение

09:28, 15 апр 20 25 2072 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

За успeшно справяне с коронавируса в държавата е необходимо извънредно положение, реши правителството на Северна Македония във връзка с предложението, което ще представи на президента Стево Пендаровски, съобщи БТА.

На заседание на правителството беше взето решение на Пендаровски да бъде представено предложение с доклад за досега приетите мерки от страна на държавните институции, информираха от правителствената пресслужба.

През изминалите 24 часа в страната са регистрирани нови 66 случая на заразени с коронавирус, общият брой така достига 974. Броят на починалите е 44. До момента 9762 са тестваните лица. Най-сериозно е положението в град Куманово и град Прилеп. 

Македония задмина България по брой заразени от коронавирус

Преди това президентът заяви, че е известно, че извънредното положение, което изтича тази седмица, ще бъде продължено с нови 30 дни. Той каза, че в четвъртък следобед ще има отново заседание на Съвета за сигурност и ако при него пристигне искане от правителството, съвсем ясно е, че извънредното продължение ще бъде продължено, пише вестник "Вечер".

Възможно е само на децата с аутизъм да бъде позволено да излизат през уикенда, пише в заглавие "Независен весник". По повод искане на родители да се определят няколко часа през деня, в които един родител да може да разходи децата до 10-годишна възраст, министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че така ще се наруши редът и има риск за събиране на малки групи около сградите.

Разглежда се обаче вариант да се позволи излизане на децата с аутизъм, които имат установен режим, който, ако се наруши, може да доведе до влошаване на състоянието на децата, каза министърът. За това ще се разговаря в Комисията по заразни болести, след което ще бъде взето решение преди предстоящите Великденски празници, когато под карантина ще бъде цялата страна от петък следобед до вторник сутринта, пише скопският вестник.

Скопските издания съобщават, че правителството е решило на свое заседание вчера, че на още 118 компании с 1116 работещи ще бъдат одобрени безлихвени кредити в общ размер от 936 602 евро.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама