Без парламентарен контрол в извънредното положение

19:45, 14 апр 20 / Политика 25 3110 Шрифт:
Биляна Иванова

Депутатите от БСП настояха по време на извънредното положение да има парламентарен контрол. От 9.00 до 14.00 часа в петък министрите да идват в Народното събрание и да отговарят на въпроси. Кворумът да се събира съгласно мерките, а в залата да бъдат само министърът и питащият депутат.

Предложението им обаче беше отхвърлено.

Да върнем парламентарния контрол, за да не стават гафове“, коментира Драгомир Стойнев от левицата и даде пример: „Гаф е пресконференцията на "Фонда на фондовете". Убеден съм, че половината от вас не знаят какво е това“, посочи той и допълни, че фондът е създаден през „далечната 2016 година“ и не е свършил нищо. „Ако имаше парламентарен контрол, вицепремиерът Томислав Дончев можеше да отговори какво прави фондът и има ли смисъл изобщо от такъв фонд“, заяви Стойнев.

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките

От БСП изтъкнаха, че са задали десетки въпроси към министрите, 90% от които свързани с извънредното положение. На някои от тях още не било отговорено. "От 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено- проверих“, отговори Цвета Караянчева.

Според червените депутати писменият парламентарен контрол е неефективен, защото я няма негова съществена част- публичността. „Няма съществена разлика между устния и писмения контрол“, заяви Караянчева.

БСП внесоха подписи за извънредно заседание за изслушване на премиера Бойко Борисов за здравните, икономическите и социални мерки на държавата. 

Първи министър под карантина

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама