Пандемията през погледа на децата

08:15, 15 апр 20 / Култура 25 4397 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Предлагаме ви едни по-различни съвети за предпазване от Covid-19, не само защото са под формата на видео, но и защото не излизат от устата на политици, генерали или лекари.

За тяхното създаване работят ученици от клуба по информационни технологии “На ТИ с ИТ” към ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”, град Бургас. Какво е различното обаче? Те представят Covid-19 по един достъпен и позитивен начин, вместо да засилват усещането за несигурност и тревога у децата.

Как да помогнем на децата да понесат изолацията

Пред TOPNOVINI.BG ръководството на  училището сподели, че децата имат нуждата да бъдат информирани, особено във време на криза, но от нас възрастните зависи как ще поднесем тази информация. Как обаче да помогнем на децата да понесат изолацията, до каква степен трябва да знаят за вируса и има ли граница, която не бива да се прекрачва – все въпроси, които за момента са изместени от фокуса ни. Видеото, което учениците от Бургас разработват обаче, е пример, че все пак в посока на отговорите се върви.

Идеята се породила в момент, в който целият свят алармира за страшната пандемия. След като и в България е обявено извънредно положение, учителите си задават въпросите: какво ли се случва в мислите на детето, колко ли е объркано то от тревожната информация, която достига до него безпроблемно, как бихме могли да му създадем усещане за безопасност.

Отговорът, до който достигат е много прост: като му се даде разбираема насока как да се предпази от пандемията. “Ние учителите подадохме идеята към децата от клуба, а те, от своя страна, я приеха с  огромно желание и допълваха с предложения, пречупени през техния поглед. Всъщност тази лекота и това спокойствие, което излъчва клипът, е внесено от тях”, разказват от училището.

Така освен с уроците през деня, учениците се заемат и с реализацията на видеото, която отнема около две седмици – работят с ентусиазъм и в събота, и в неделя. Готовото видео учителите описват като “продукт от деца за деца – през техния поглед”. 

“Най-важното в цялото послание е “невидимо за очите” както казва Екзюпери, това е позитивизмът, който излъчват децата, спокойствието, усещането, че не си сам и принадлежиш към една общност. Това са нещата, които не е зле да запомним и да се стремим към тях”, казват от училището. А ето какво ни казват и децата във видеото: Стойте у дома и спазвайте тези 14 прости правила.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама