Ангелкова: В момента сектор "Туризъм" изобщо не работи

09:25, 14 апр 20 / Политика 25 1956 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"В момента секторът „Туризъм“ не работи. В световен мащаб над един милион души губят работата си на ден. У нас според Агенцията по заетостта са регистрирани над 70 000 безработни, като над 23.7% от тях са от секторите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. 203 туроператори и турагенти са останали без работа заради епидемията.

По отношение на мярката 60/40 Ангелкова заяви, че близо 48.7% фирми – хотелиери и ресторантьори, са се възползвали от нея, а над 38 000 са запазените работни места. "Това показва, че към момента мярката дава своя резултат, макар и да не удовлетворява всички в бранша", добави тя.

Вирусът ощети над 200 000 български туристи

"Аниматорите и екскурзоводите са изключително важна част от бранша, и вчера на онлайн заседанието на Министерския съвет се финализира постановление за начина, по който ще бъде отпускан безлихвения кредит от 1500 лв. Общо 1414 екскурзовода са в Националния туристически регистър, от тях 40% са самоосигуряващи се, а другите са на трудови договори към различни хотели", допълни Ангелкова.

Министърът на туризма съобщи, че се работи в посока късно лято – юли и август. "Всеки ден се чуваме с партньорите си, изпратили сме над 240 лични писма до тях с цел да поддържаме диалога между нас“, допълни министърът.

Без организиран туризъм до 13 май нареди Ангелкова

"Дай Боже да имаме късно лято, което да минимизира щетите, а ние сме разработили ваучери за българите да ходят на почивка. На първо място ще бъде вътрешният пазар, отделно от това разработваме различни условия и изчисления според бюджета да отпадне концесионното възнаграждение на плажовете, за да има изцяло безплатни чадъри и шезлонги – всичко зависи от това дали ще има късен летен сезон“, заяви Ангелкова.

"В момента разработваме електронно приложение за това когато туристът отиде на плаж, да види къде има свободни места по плажовете, дали са безплатни чадърите, какви са изискванията за отстояние между шезлонгите, какви са санитарните мерки. Това приложение ще е едно от изискванията за минимизиране на втора вълна на епидемията", допълни Ангелкова.

Към момента изтичащите договори за концесия на плажове са 54 по цялото Черноморие. Стартирани са процедури за 38 концесии и 17 за наеми, предстоят до края на годината да изтекат още 17 концесионни договора.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама