Месец в извънрeдно положение - равносметката

19:00, 13 апр 20 25 3717 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес се навършва точно един месец, откакто в страната беше обявено извънредно положение заради коронавируса. На фаталния петък 13 държавата посегна към един от най-сериозните си инструменти и въведе редица рестриктивни мерки, които засегнаха всички сфери на обществения живот. Тогава управляващите се надяваха, че към днешна дата обстановката ще е овладяна и ще може да се върнем към нормалния си ритъм на живот. Уви, плановете се отлагат с един месец, засега. Дали са подходили наивно или по-скоро оптимистично, предстои да разберем. Преди това обаче нека обърнем поглед към изминалите 30 дни на извънредно положение и направим равносметка на случилото се дотук.

Коронавирусът в цифри

Към днешна дата доказаните случаи на коронавирус у нас са 685. Починалите са 32, а излекуваните 71. 230 души се намират в болница под лекарско наблюдение, като 36 от тях са в интензивно отделение.

Случаи на заразени с коронавирус са установени в 24 области в страната, като най-много са регистрираните в София - 406.

Медицинските служители с положителни проби за болестта са 36, а полицаите - 29. Сред заразените с Covid-19 има и трима депутати - Хасан Адемов от ДПС, както и Даниела Дариткова и Даниела Малешкова от ГЕРБ. В цялата страна са осигурени 1347 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. 7474 са местата за пациенти с неусложнено състояние.

Поставените под задължителна карантина в страната са между 24 и 25 хил. души.

Снимка: CanstockPhoto

Рестриктивни мерки

Към днешна дата са отменени всички културни, обществени и спортни мероприятия. Затворени са всички питейни и увеселителни заведения, търговски центрове, ресторанти, кафенета, кина, театри, фитнес зали и други обекти, където има струпване на хора.

Търговските обекти извън големите търговски центрове, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите, за да няма струпвания.

Хранителните магазини, застрахователните офиси, банковите клонове работят без промяна. Въведени са обаче ограничения в броя клиенти, които могат да се обслужват едновременно. В хранителните магазини времевия диапазон между 08.30 и 10.30 часа е запазен само за хора над 60 г.

Кооперативните и фермерските пазари, които в началото на извънредното положение бяха затворени, сега работят при стриктен график и правила за ограничаване на контактите. От 16 април до второ нареждане те отново ще бъдат затворени до второ нареждане.

Снимка: БГНЕС

Забранено е посещаването на паркове, градинки и детски площадки. Блокиран е и достъпът до Витоша за софиянци и гостите на столицата.

Училищата, университетите и детските градини в цялата страна са затворени. Учебният процес за ученици и студенти протича по електронен път. За момента решение за обявяване на нулева година не е взето, но матурите и изпитите за външно оценяване за учениците вече са изместени във времето, за сметка на това е намалена пролетната им ваканция.

Спрени са профилактичните прегледи, имунизациите, детските и женски консултации. Забранени са свижданията в болниците, плановите операции, както и трансплантациите от живи и трупни донори. Незасегнати от ограниченията са важните прегледи за бременните жени.

Ограничено е пътуването между населените места, въведени са контролно-пропускателни пунктове, които проверяват целта на пътуване на всеки, който влиза или излиза от големите областни градове. Не се допускат пътувания, които не са належащи. Редица общини сами решиха да въведат вечерен час.

Снимка: БГНЕС

Банско бе първият (и единствен засега) град, върху който бе наложена пълна карантина в продължение на 2 седмици. Към момента за него важат правилата, които се отнасят за областните центрове.

Забранено е влизането в страната на граждани от страни извън ЕС, както и на пристигащите от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург. От 6 април всички пристигнали в страната се поставят под задължителна карантина. Това важи и за онези, които са били в контакт със заразен с Covid-19.

Работодателите трябва да организират дейността си така че да осигурят максимални нива на защита на своите служители - работа от вкъщи или въвеждането на стриктни правила за дезинфекция и дистанция между работещите.

Църквите и храмовете остават отворени, но са въведени мерки за дезинфекция на иконите и се препоръчва миряните да спазват дистанция в храмовете. Тази година за Цветница в храмовете не се раздаваше върба, а на Разпети петък вярващите няма да изпълняват ритуала за минаване под масата. Тази година българска делегация няма да пътува до Йерусалим за частица от Благодатния огън, вместо това ще се използват запаси от миналата година, а самата служба на Възкресение ще започне пред храмовете, а не вътре в тях.

До 26 април носенето на предпазни маски за лице е задължително за всички обществени места.

Снимка: БГНЕС

Санкции

До този момент издадените актове за нарушение на Закона за здравето са 2780. Това включва както нарушения на карантината, така и влизане в паркове и градини, неспазване на дистанция и т.н. Досъдебните производства за нарушаване на наложена от властите карантина са 702, като присъдите за нарушаване на изолацията са три - две са пробация и една - пробация с глоба.

МВР проверява дали вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил заповедта на колегата си Ананиев и е бил в парк, въпреки забраната.

Прокуратурата повдигна серия от обвинения на политици и обществени фигури заради изявления, които могат да предизвикат паника сред населението. Вниманието на държавното обвинение с думите си привлякоха лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов, лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров, председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и пловдивски лекари.

Икономическа помощ

Само за месец без работа са останали повече от 72 хил. българи. В опита си да се справят с икономическите измерения на кризата кабинетът предложи, а парламентът прие актуализация на държавния бюджет. Отпускат се над 1,4 млрд. лева за фонд „Безработица“ , а таванът на държавния дълг ще бъде 10 млрд. лева.

До края на извънредното положение депутатите се отказаха от заплатите си, а партиите няма да получават субсидии.

Капиталът на Българската банка за развитие бе увеличен със 700 млн. лв., които да послужат за гаранция на бизнеса за кредити. Именно един съмнителен кредит обаче коства постовете на цели управителен съвет на банката.

Държавата предложи мярка 60/40 за фирмите, които са засегнати от кризата. Вместо да съкращават служителите си, тя предлага на работодателите за срок от 3 месеца да поеме 60% от заплатите им, както и осигуровките, а за бизнеса да останат 40%.

Снимка: CanstockPhoto

Банките въведоха кредитен мораториум - така фирми и хора ще могат да поискат кредитна ваканция за срок от 6 месеца, ако до този момент са били коректни платци.

Всички в неплатен отпуск или самоосигуряващите се ще имат право да теглят безлихвен кредит до 1500 лева на месец, дребният бизнес до 100 хил. лева, а срокът за погасяване може да стигне до 10 години.

Държавата реши да отпусне 20 млн. лева за родителите, които са в неплатен отпуск. Те ще получат 375 лв. еднократна помощ.

За 8 месеца ще бъдат гарантирани заплатите и осигуровките в сферата на културата.

Срокът за плащане на данъци се удължава до 30 юни 2020 г.

За да се подпомогнат родните производители, земеделското министерство реши да задължи големите вериги за хранителни стоки да предлагат повече местни продукти. За продуктите трябва да се отдели достатъчно площ и ясно да е обозначено, че са родно производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама