Пандемията от коронавирус може да стане глобална катастрофа за децата

14:45, 13 апр 20 / Свят 25 2335 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Пандемията на коронавируса създава риск за оказването на грижи за най-бедните деца в развиващите се страни и кризисните райони, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА и БТА.

"Пандемията е екзистенциална заплаха за милиони деца. Само чрез координирани действия на международно ниво можем да предотвратим превръщането на световната здравна криза в глобална катастрофа за децата", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Германия Кристиан Шнайдер.

Шест държави в Европа имат над 10% смъртност от COVID-19, в света начело е САЩ

Причина за особено притеснение е опасността от разпространение на коронавируса в пренаселените бежански лагери в Гърция и Сирия. Притеснения има и за децата в страните на Сахел и в Южна Африка.

Около 40% от африканците нямат възможност да си мият ръцете със сапун и вода у дома - един от основните начини за спиране на разпространението на вируса.
В Азия е тревожно увеличаването на броя на заразените в Бангладеш.

"Над 850 000 рохинги живеят там в пренаселени бежанци лагери", изтъкна Шнайдер.

УНИЦЕФ призовава правителствата, компаниите и частните дарители да направят всичко възможно, за да бъде гарантирана защитата на децата и полагането на грижи за тях.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама