Папа Франциск: ЕС е пред епохална битка, от която не зависи само неговото бъдеще, а на целия свят

16:27, 12 апр 20 / Свят 25 1778 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В традиционното си послание Urbi et Orbi (към града и света), произнасяно на връх Великден, папа Франциск заяви, че светът е изправен пред епохални предизвикателства и сега е подтиснат от пандемията, която подлага на тежко изпитание нашето човешко семейство.

В същото време благата вест за Христовото Възкресение е „зараза“, която се предава от сърце на сърце – заразата на надеждата.

Да се забранят сега и във всяко друго време думи като егоизъм, безразличие, разделение и забрава, каза Светият отец, който проведе празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

”Днес ЕС е изправен пред епохална битка, от която не зависи само неговото бъдеще, но това на целия свят”, каза Папа Франциск, като изтъкна, че е нужна солидарност, а не егоизъм.

Главата на католическата църква апелира да се намали и дори да се опрости дългът на страните, за да им се даде възможност да се справят с кризата с коронавируса и да лекуват своите граждани.

Обръщението му „Към Града и към света” е със сериозен политически характер, особено към Европа. Той припомни как Старият континент се е възродил след Втората Световна война и изрично подчерта, че не бива да има връщане назад.

Папа Франциск отдели едноминутно мълчание в памет на починалите от коронавируса. Заради пандемията той не извърши ритуала Resurrexit (Възкресение), чрез който се припомня учудването на Петър пред празната гробница и атестацията на 11-те апостоли, че Христос е възкръснал, предаде БНР.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия посрещна Възкресение Христово за първи път в неговата история само и единствено пред телевизорите. Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама