Синдикатите подкрепят мярката „60/40“

16:30, 13 апр 20 / Политика 25 3075 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

КНСБ и КТ „Подкрепа“ подкрепиха мерките на правителството в подкрепа на работниците и бизнеса на среща с премиера Бойко Борисов. Във фокуса на разговорите с Пламен Димитров и Димитър Манолов бяха социалните и икономически мерки за времето на въведеното извънредно положение заради разпространението на COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Въведохме важни мерки като така познатата 60/40, обърнахме се в подкрепа на най-засегнатите от коронавируса сектори, подпомагаме и изключително уязвимите наши граждани като самотните родители и останалите без доход българи“, заяви премиерът. 

На онлайн заседание Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди мярката "60/40". Работодателите и синдикатите имат допълнителни предложения, с които според тях ще се постигне по-голяма яснота и гъвкавост при прилагане на мярката. 

АИКБ иска Тристранката да обсъди допълнителни мерки за икономиката

Дискутираните предложения и мерки в тристранния съвет ще бъдат внесени в срок до 16 април в тристранния съвет. 

На заседанието е обсъдено и постановлението за обвързване на възнаграждението за нощен труд с минималната работна заплата, а именно 0,15 % от нея за всеки отработен час или за част от него, но не по-малко от 1 лв. Предложението е подкрепено от синдикатите. Работодателите не подкрепят обвързването на допълнителното възнаграждение за нощен труд с МРЗ, но подкрепят заложеното увеличение на сумата от 1 лв. за всеки час положен нощен труд. 

Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, са избрани за ротационни заместник-председатели на НСТС за срок от една година.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама