Забрана за излизане ще действа през уикенда в най-големите турски градове

08:42, 11 апр 20 25 1848 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

От полунощ в Турция влезе в сила забрана гражданите да излизат по улиците на 30-те най-големи града и град Зонгулдак.

Ограничението, въведено от турското вътрешно министрество, ще важи до полунощ в понеделник. Изключения се предвиждат само за хората, чиято дейност поддържа функционирането на обществото. От действието на забраната ще бъдат изключени служителите в силите за сигурност, противопожарните и медицинските екипи, работещите във фурни, аптеки, определени бензиностанции, сферата на доставките, предаде БНР.

Турция освобождава от карантината българските шофьори на ТИР-ове

Ограничението няма да важи и за заетите в някои промишлени производства, при земеделски продукти, които могат да се развалят и критичната инфраструктура като телекомуникации, енерго- и водоснабдяване. На всеки 50 000 души ще действа по една бензиностанция, ще бъде отворен и съответният брой ветеринарни клиники и приюти за животни

Снимка: БГНЕС

Медиите съобщиха за решението на вътрешното министерство два часа преди полунощ и това предизвика масов наплив към все още отворените пекарни и магазини в градовете, засегнати от мярката. Образуваха се дълги опашки и задръствания.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу призова за спокойствие и обясни, че хлебарниците ще бъдат отворени и ще доставят хляб. По думите му няма да се движи градският транспорт, защото, ако той се движи и магазините са отворени, мярката се обезсмисля.

„Информация за забраната не ни е била предоставена“, категоричен беше кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. „Не знаем кои услуги ще извършваме“, допълни градоначалникът. Той гарантира, че няма да има проблеми в снабдяването със стоки. В 30-те големи общини живеят около 64 млн. души. или приблизително 80% от жителите на Турция. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама