Обвиниха шефката на фармацевтичния съюз за всяване на паника

16:15, 10 апр 20 25 3217 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е с повдигнато обвинение заради "серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение", съобщиха от прокуратурата.

Тя е привлечена към наказателна отговорност по чл. 326 от Наказателния кодекс, който гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева."

От държавното обвинение посочват, че проф. Стоименова е отправила неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, което представлява високата обществена опасност в условията на извънредното положение. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв. Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

В свое изявление председателят на Българския фармацевтичен съюз обясни, че повод за обвинението са нейни интервюта за БНР и БНТ, в които тя информира българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така в тях проф. Стоименова е апелирала за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол.

"Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив, аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемиято от Covid-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика”, коментира Стоименова.

Тя заявява, че всяко едно послание, твърдение и предположение в медиийните ѝ изяви почива на 25-годишния ѝ опит във фармацевтичния сектор и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва.

Стоименова припомня, че още преди обявяването на извънредното положение, магистър-фармацевтите в България са били подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което е затруднило, както работата им, така и обслужването на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама