Ветеринарите искат оставки

11:29, 10 апр 20 25 1416 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на БАБХ Паскал Желязков и на заместник-министъра на земеделието Янко Иванов.

Пред БНР д-р Мирослав Първанов заяви, че ветеринарите няма да отстъпят от искането си, въпреки извънредната ситуация, защото "критичната граница е премината". 

От ветеринарния съюз са уведомили главния прокурор и атакуват незаконни, според тях, заповеди на изпълнителния директор на БАБХ в административния съд. "Възможността за диалог е тотално изчерпана не по наша вина, затова се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе спешно политическо решение", заяви Първанов. Той смята, че става въпрос за дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар, практикуващ в областта на продуктивните животни.

"Ако тази политика продължи, ще доведе до пагубна липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в малките населени места. На тези лекари административно и насилствено се вменявят „неизпълними, а понякога и незаконни задължения”, отбеляза д-р Първанов. 

Систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни. Ветеринарите смятат още, че държавните диагностични лаборатории се водят „трайно и умишлено към фалит”.

Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни. По думите му спешният ремонт на ветеринарно-медицинската дейност е бил наложен от ситуацията с африканската чума по свинете. Ветеринарите оспорват разпоредби в този закон и ги смятат за некомпетентно направени. „Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани”, изтъкна Желязков и добави, че ветеринарите не са искали да информират за съществуването на подобни обекти.

Ваксини се раздават своевременно, има само закъснения заради обжалвани търгове, увери той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама