Прокуратурата проверява куриерските фирми

14:49, 09 апр 20 25 1726 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Софийската градска прокуратура (СГС) е възложила да се извърши незабавна проверка на фирми, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата. Тя трябва да се извърши от Комисия за защита на потребителите (КЗП) и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

От прокуратурата информират, че към настоящия момент е установено, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от COVID-19.

Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата.

Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама