Държавата обсъжда всички предложения за повече български продукти във веригите

20:14, 09 апр 20 / Политика 25 2266 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Проведе се поредното обсъждане на идеята на земеделското министерство за повече българска продукция по щандовете в търговските вериги в страната. На среща в Министерството на икономиката производителите са изразили съгласие с поощряването на българска продукция в хранителните вериги, но по информация на Нова телевизия са поискали от постановлението да бъдат изключени хлябът и хлебните изделия, като най-бързо оборотната стока. И още - да се добави „продажбата на 90% млечни продукти, произведени в България от 100% българско мляко“.

От ВМРО предлагат, ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, да им бъде налаган специфичен данък за опериране на родния пазар. От партията са категорични, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика.

Патриотите не приемат твърдението на търговските вериги, че увеличаването на асортимента от български стоки и отделянето на повече място за тях може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора, дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. Те не са съгласни и с твърдението, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС.

Междувременно българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и ние от  Topnovini.bg започнахме инициатива #ИзбериБългарското, с която призоваме сънародниците ни да купуват само български стоки, а производителите могат да се свързват с нашите регионални координатори и да се възползват от безплатния сайт, за да рекламират стоките си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама