"Галъп интернешънъл": Кризата увеличи доверието в правителството

13:16, 09 апр 20 25 1755 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Действията на правителството срещу вируса получават висока оценка, показва последното социологическо проучване на 

77% от българите приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Доверието в кабинета нараства по време на кризата - непосредствено преди кризата то е получавало подкрепата на 60% от анкетираните. Кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. 9% казват, че дори са загубили работа, което е сериозен ръст спрямо предишните две седмици.


69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса, като се забелязва ръст спрямо началото на извънредните мерки. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата.  27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март. Има и известен дял, които се колебаят.

В същото време 55% смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена, като дялът им бележи спад в сравнения с началото на кризата.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация.

 

 

78% са готови да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама