Първите космонавти след Covid-19 излетяха за МКС

11:54, 09 апр 20 / Култура 25 1978 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Ракетата-носител "Союз-2.1а" с космически кораб „Союз МС-16“ и екипаж от двама руснаци и американец на борда, беше изстреляна от космодрума „Байконур“, съобщава РИА Новости, цитира БГНЕС. 

Изстрелването беше излъчено на уебсайта на „Роскосмос“. "Союз МС-16" е първият пилотиран кораб, излитащ върху ракета "Союз-2.1а", съставена изцяло от руски компоненти. Преди това са използвани ракети "Союз-ФГ" с украинска система за управление.

Ракетата е изстреляна в 11:05 часа българско време от 31-та площадка на „Байконур“. Стартът става 400-ият осъществен от този стартов комплекс от 1961 г. Очаква се 530 секунди след изстрелването на "Союз МС-16" с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди да се отделят от третия модул на "Союз-2.1а" и да бъдат изведени в околоземна орбита.

Скачването с МКС се очаква в 17:16 часа българско време. За Иванишин и Касиди това е третият космически полет в кариерата им, за Вагнер - първият. Първоначално руснаците Николай Тихонов и Андрей Бабкин трябваше да летят на Союз МС-16, но през февруари бяха заменени от Иванишин и Вагнер, тъй като Тихонов получи нараняване на окото.

По време на 196-дневната експедиция на МКС екипажът ще приеме два товарни кораба „Прогрес“, японския „камион“ HTV-9 и американския „Cygnus“. Освен това през май се очаква да пристигне първият кораб „Crew Dragon“ с екипаж. Излитане в открития космос по руска програма не е планирано.

Вече можем да видим документи от първото излизане в открития космос

Предварителната подготовка на екипажа на „Байконур“ протече в условия на строго наблюдение поради пандемията от коронавирус. Традиционното посещение на паметните места на град Байконур и полагането на цветя на паметниците на първия космонавт в света Юрий Гагарин и легендарния конструктор Сергей Корольов бяха отменени. Роднините на астронавтите не дойдоха на “Байконур“, за да наблюдават полета, преса също не беше допусната. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама