618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

17:58, 09 апр 20 25 3202 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище. Лабораториите продължават да работят.

230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 9 април: 347 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 271 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 11; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 16; София – 368; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 33 души. Няма съобщени нови случаи на починали пациенти с COVID-19.

На сутрешния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че е завършило проучването на полицейските служители. Изследвани са общо 1016 души, чиято средната възраст е 39 години. 1007 от тях са с отрицателен резултат, двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Един от полицаите е със симптоми, които наподобяват заболяването, но е с открицателен резултат. Той ще бъде тестван повторно.

"Активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази", подчерта д-р Ангел Кунчев. 

ЕК одобрява 255 млн. евро за малките и средни предприятия у нас

При военните са изследвани над 1100 души, без симптоматика. Предстои изследване в неделя на кораб, който се прибира от учение в Румъния, там са 146 моряци, които ще бъдат изследвани. Няма данни за някакви оплаквания на кораба, но сме длъжни да ги изследваме, уточни ген. Мутафчийски. 

Утре на живо ще бъде показано тестуване за коронавирус с тестове от китайски производител, обещаха още от Щаба и допълниха, че дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Също им продължават оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура.

Попитан отново за обмисляните начини за смекчаване на ограничителните мерки, ген. Мутафчийски посочи, че за след празниците се готвят „зелени коридори“ за малки деца, бременни жени в парковете. Мисли се и за възобновяване дейността на болниците и на ДКЦ-тата, някои от които са се затворили незнайно защо, посочи той. Стоматологичната помощ също трябва да се събуди по думите му. "Не се знае до колко време ще се борим с коронавируса и трябва да се адаптират болниците за получаване на адекватни грижи и всеобхватна помощ от всеки гражданин", коментира ген. Мутафчийски.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама