Големите кавички на седмицата (6 - 10 април)

10:00, 11 апр 20 / Големите кавички 25 7395 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.  

„Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не...Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Предпочитам да преживеем редица несгоди, но да останем живи. И така да излезем от кризата". Това заяви премиерът Бойко Борисов в публикация във Facebook, с която честити професионалния празник на здравните работници.

"Премиерът е много опитен и обигран политик. Не хвърля думи на вятъра. Не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам разпръсква- с трупове, морги, масови гробове, с ад, който слиза тук. А ако нещо се обърка ще има виновен - Радев...Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито народът са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти". Така президентът Румен Радев коментира поведението на премиера.

"Ако някой си е мислил, че ще си седи тук на топло, ще си получава хубава заплата, ще ползва привилегии, ще излиза отпред да изръси поредната популистка идея, ще натиска копчето и ще си чака пенсията, много се е лъгал. Парламентът не е почивна станция, нито остров на изобилието за богоизбрани. Парламентът е стожерът на демокрацията". Думи на лидера на ПП "Воля" по време на дебатите за замразяването на депутатските заплати по време на извънредното положение.

"Българският премиер, както казах наскоро, става за трансфер на Запад. Справи се по-добре в защитата на българските граждани, на техния живот и здраве от западните си колеги. Надявам се обаче да може да ни спаси и от небивалата конституционна чума, която ни обхвана. За първи път след 30 години парламентарна демокрация парламент с решения само от 2 точки буквално разгроми българската конституция". Така депутатът от ГЕРБ коментира решението народните представители да се откажат от заплатата си до края на извънрдното положение.

„Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, така държавният глава Румен Радев отговори задочно на критиките на премиера Борисов от миналата седмица заради призива му за смекчаване на мерките срещу борбата с коронавируса. Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите. Другото е суета и популизъм“, заяви президентът Румен Радев и се обърна към депутатите: „Дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от изказванията, има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Дарете си и мартенските заплати, както направих и аз... Трябва да се помисли не само за физическото, а и за психическото здраве на нацията. Хората, които вземат решенията са сити хора, но много българи вече гладуват“, подчерта държавният глава.

„Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства", заяви вицепремиерът Томислав Дончев след критиките на президента Румен Радев. "Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента, е да следва собствения си и нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това. Да завършим с Гьоте - "Когато двама се карат, виновен е по-умният", продължи вицепремиерът. Той си послужи и с друг цитат от немския автор по адрес на президента: "Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали".

Вицепремиерът коментира и командите на държавния глава: "Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисълът им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки", заяви Томислав Дончев.

"По законите на България за епидемия се смята, когато на 10 хиляди души население има 200 болни. Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 611. Значи цялата държава е затворена, не работи, не функционира, хората губят работата си и са затворени по къщите си, не могат да ходят в парковете и са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради....нищо!". Думи на телевизионния водещ Слави Трифонов за наложените от правителството ограничения заради коронавируса. 

"Сигурно и аз мога да изпея някоя песен, но е много трудно да ръководиш държава. И аз иначе съм певец, не лош". Така премиерът Бойко Борисов отговори на забележки от страна на репортер от телевизията на Слави Трифонов "7/8" към работата на правителството в борбата му срещу разпространението на коронавируса.

"Бях тестван за коронавирус, защото всеки ден, час, минута нося лична отговорност за всяко решение, което се взима в държавата. Със сигурност взимам по-тежки решения дори от хората на първа линия....Съжалявам, толкова пари дарявам от заплатите си, че за един тест, ако ви е досвидяло...", коментира още Бойко Борисов.

"Драмсъставът „Годжи Бери“ с художествен ръководител ББ надмина себе си. Едновременно заявиха, че стратегията на правителството да не се изследват българските граждани е абсолютно правилна, че приветстват кмета на Бургас за това, че изследва гражданите и рисковите групи, особено циганите, и дискретно премълчаха, че същите те изследваха 100% депутатите и 100% министрите по няколко пъти, особено единия. Това е безочие". Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира действията на управляващите. 

"Съществува реален риск, не че не сме станали, но да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпредели някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да обучаваме цяла България по какъв начин може да се влезе в централизираната система за разпределение на делата, а това, което виждам в доклада е, че всеки с някакви елементарни компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи елементарно, ако разполага с квалифициран електронен подпис, на родител примерно”. Така главният прокурор Иван Гешев коментира проблема със системата за случайно разпределение на дела.

"Като циганета се молим за тестове да намерим. Казвам циганета в добрия смисъл на думата...А вие, като латерни, всеки ден питате - тестове, тестове, тестове. Можехме и ние да поръчаме ментета, ама се спряхме". Така премиерът Бойко Борисов коментира  дефицитът на тестове и опитът на държавата да достави достатъчно количество за по-масово тестване.

"Всеки е свободен да вярва или да не вярва в Бог...Не ме убеждавайте в неща, които не разбирате. Нищо не може да замени светата литургия за вярващия християнин. Ако бяхте църковен човек, щяхте да го знаете...Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват - благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!". Така Ловешкият митрополит Гавриил коментира решението да не се затварят храмовете за Великденските празници заради коронавируса.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама