ББР сключва до края на седмицата договори с търговските банки

19:07, 07 апр 20 25 1921 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българската банка за развитие (ББР) е една от първите в Европа, която реагира със собствена програма в подкрепа на бизнеса, която е извън 700-те милиона лева, гласувани преди дни от правителството. Това заяви на брифинг Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на банката, съобщи БГНЕС.

С тази програма ББР ще кредитира микропредприятия, които да запазят работните места на техните служители. Ще се отпускат кредити с максимален размер до 48 800 лева и 2 години гратисен период. Подаването на искането за кредит ще става по електронен път. Тази програма е подкрепена от Европейската инвестиционна банка, съобщи Мавродиев.

Кой и защо иска оставките на борда на Българската банка за развитие?

Главният изпълнителен директор заяви, че непрекъснато се появяват всякакви фалшиви и популистки новини срещу политиката на ББР, чиято цел е да бъде атакувано правителството. „Банката ще прави единствено банкови гаранции и няма да раздава кредити, това ще го правят търговските банки“, уточни още Мавродиев. Той обясни, че българските банки са добре капитализирани, работят прозрачно и това е оценено в Европа.

Изпълнителният директор Николай Димитров съобщи, че до края на седмицата ще бъдат сключени договорите с търговските банки за отпускане на кредити с физически лица. Те ще могат да кандидатстват най-късно до две седмици.

Междувременно стана ясно още, че Съветът на директорите на ББР ще дари заплатите си за медицински заведения, за бърза помощ и за различни малки болници в страната.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама