Чехия обяви български студент за „герой на нашето време”

19:30, 06 апр 20 25 4045 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Български младеж, научен изследовател в Прага, е обявен от чешкия здравен министър за „герой на нашето време”. Поводът е, че с 3D принтер той изработва съвършени маски с висока степен на защита срещу COVID-19. Разпространяват ги благотворително за нуждаещите се в Европа, съобщи БНТ.

Млади лекари създадоха ръководство как да се справим с Covid-19

Маската е за многократна употреба, създадена е за седмица, вече е получила сертификат и се използва. „Тя е правена с 3D принтер, който използва технологията Multi jet fusion. Ако направите модел на маската с тази технология, можете да направите веднага прототип и да подобрявате дизайна в много кратък период от време”, обясни Александър Лазаров, който е научен изследовател в Институт за кибернетика, роботика и информатика в Прага.

Световната здравна организация с нова позиция за маските (ИНФОГРАФИКА)

Екипът на Александър е сключил договор с чешкото здравно министерство и цената на маската включва само разходите за производство - 22 евро. „Сега произвеждаме около 500 маски на ден. Планираме броят им да нарастне до 10 000 дневно, като производството им ще става с леене под налягане”, обясни той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама