Седем заразени с COVID-19 в Спешна помощ, други четирима се изследват

16:00, 06 апр 20 25 3753 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Седем са заразените с COVID-19 в Спешна помощ, други четирима се изследват. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на директора на Спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

По думите му преди две седмици са имали тяхна служителка, която е била с потвърден коронавирус.

541 са заразените с коронавирус, жертвите вече са 21

„В петък се установи, че тя е положителна, всички които са били в непосредствена връзка с нея са изследвани, след това е изследвана и цялата смяна. До момента това са 101 души или цялата смяна, която работи в София“, заяви д-р Гелев.

„От тези 101 в събота и в неделя се установи, че още 6 нови колеги са носители на вируса. От тях двама колеги са лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри. Днес имахме нови двама колеги, друга смяна, които имаха подобни оплаквания“, каза директорът на Спешната помощ и уточни, че в момента два екипа се изследват във ВМА- две лекарки и двама шофьори.

Към този момент не се знае откъде се е заразила първата лекарка. Директорът на Спешна помощ каза, че дежурните на смяна минават между 200 и 220 адреса, а за 24 часа това прави 500 адреса. „Когато един екип посещава 10-12 адреса, няма как да се знае откъде може да е тръгнала заразата“.

Той уточни, че заразата не е станала днес, а в предходни дни.

Също така Гелев каза, че в момента тече такова проучване. „Около 600 са били посетените адреси в тези дежурства. Столичното РЗИ ги обследва, ще се свържат с тях и ще установят колко от тях са със симптоми или разгъната клинична картина на коронавирус“, допълни той.

В Спешната помощ няма отказали да работят с болни от COVID-19

„Обадих се на няколко фирми, които продават бързите тестове поръчал съм 1000, които ще дойдат утре и всички работещи в Спешна помощ в София ще им се направят. Разговарям с две болници – ВМА и "Софиямед", където да бъдат изследвани всички наши служители, след направения бърз тест. Всички, които са с положителен резултат на бързия тест, веднага ще бъдат изпратени за PCR тестове. Тестовете са за сметка на Спешна помощ”, категоричен е д-р Гелев.

Директорът уточни, че разполагат с 1200 гащеризона, които ще са достатъчни за няколко дни. Ритмично допълват използваните гащеризони и поддържат ниво около 1000.

„Благодаря на всички фирми, които заявиха, че ни помагат и ще продължат да ни помагат. Към момента не е необходимо да се помага с дезинфектанти – те са 7,5 тона.

Маските, ръкавиците и гащеризоните се попълват поетапно и очакват още дарения. Също така разполагат с очила, но са за еднократна употреба и се изхвърлят заедно с гащеризоните. Имат и шлемове, които са закупени от тях и са на разположение в линейките за допълнителна сигурност.

Директорът на ЦСМП каза, че няма опасност София да остане без спешна медицинска помощ. Той отбеляза, че оперативно служители на ЦСМП могат да се прехвърлят на други работни места, а, при нужда, е възможно и екипи от София-област да поемат адреси в столицата. „Няма да пострада обслужването на пациенти със спешни животозастрашаващи състояния“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама