Ново лекарство дава надежди за справяне с Covid-19

09:46, 06 апр 20 25 4720 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров обяви в студиото на БНТ, че ново лекарство дава надежди за успешно лекуване на Cоvid-19. Лекарството е Ивермектин, което се използва за краста. „Предполагам, че това лекарство го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина", поясни професорът.

В ранния стадий на заболяването може да се използва хинин. В следващите фази са нужни противовъзпалетилните медикаменти.

Съвместно проучване, ръководено от Института за биомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ (Peter Doherty), са установили, че антипаразитно лекарство, наречено Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа, пише испанското издание "20 минутос“, цитирано от „24 часа“.

„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите. Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което също е доказано, че е ефективно срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, денга, грип и зика. Експертите предупреждават, че трябва да се направят няколко теста, преди да бъде постигнат крайният резултат.

Четвърт милион са излекуваните от коронавируса

Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция. Медикаментът се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Използването на лекарството за лечение на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама