Ще се откаже ли Столична община от купуването на нови автомобили?

16:00, 05 апр 20 / София 25 3275 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Готви ли се Столична община да закупи нови автомобили за нуждите на дирекция „Транспорт“ в обстановка на криза, породена от разпространението на Covid-19 у нас?

Преди четири дни в портала за Електронни обществени поръчки е публикувана процедура за закупуване на 6 фабрично нови автомобила. Три тип „Седан“ или „Лимузина“ и три тип „Седан“ или „Хечбек“.

Общата стойност на поръчката е 450 000 лева без ДДС и съответно 540 000 лева с ДДС. Възложител е заместник-кметът по направление „Транспорт“ Кристиан Кръстев. 

След медийна публикация за разкриване на процедурата, Кръстев съобщи в социалните мрежи, че доставката за новите автомобили е прекратена още на 31 март заради кризисната ситуация, в която се намираме.

„По повод спекулации свързани с обществена поръчка за доставка на автомобили искам да уведомя всички, че същата е спряна на 31 март с оглед на кризисната ситуация. Тук е мястото да благодаря на вносителите на автомобили, които ни предоставиха безвъзмездно за периода на карантината автомобили за подпомагане работата на общинска полиция, социален патронаж и други социални дейности“, пише още Кръстев.

По-рано прекратяването на поръчката бе анонсирано и от Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

Новината за закупуването на нови автомобили провокира коментири сред общинските съветници в СОС.

От „Демократична България“ призоваха за незабавно прекратяване на обществената поръчка и за спиране изразходването на разходи по неотложни нужди.

Карлос Контрера от „Патриоти за София“ заяви, че новината му звучи странно и нелогично. „Просто втрещяващо. В ситуация, в която всички сме принудени да затягаме коланите, да пестим, да преструктурираме цялата си дейност, да режем разписания, да оптимизираме разходи - поръчка за нови леки коли. Е, не е сериозно“, написа Контрера.

Йорданка Фандъкова да прекрати незабавно обществената поръчка за покупка на леки автомобили призовават и общинските съветници от групата на БСП в СОС. Обявената поръчка е ненужна и изцяло необоснована във време на тежката криза, категорични са социалистите.

"Цялото бързане си го обясняваме с предстоящата актуализация на бюджета на Столична община, при която този разход неминуемо трябва да бъде съкратен", е  позицията на съветниците от БСП. "Само припомняме, че в Инвестиционната програма към бюджета на Столична община за 2020 г. са планирани 250 000 лв. собствени бюджетни средства за доставка на леки автомобили за нуждите на СО. Запознахме се с документацията и искрено недоумяваме, както по отношение на техническите изисквания, така и по отношение на критериите за оценка. Особено сме  впечатлени от изричното изискване по отношение на цвета на леките автомобили тип "седан" или "лимузина" - сиви! Затова ние, общинските съветници от БСП, настояваме кметът Фандъкова да прекрати ненавременната, меко казано, обществена поръчка! Противното би било висша проба обществено лицемерие", се казва в изявление на съветниците.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама