Караниколов: Все повече сектори от икономиката започват да боксуват

10:23, 05 апр 20 / Политика 25 2454 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора", каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат. Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден. Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим, коментира министърът. 

Около 40 хил. са регистрираните безработни от началото на кризата

Той се съгласи, че определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същия. Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика, обясни Караниколов.

Министърът смята, че трябва да се борим с Covid-19 на глобално ниво. "Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излязат тепърва", смята той. 

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник, подчерта министърът.

Нинова: Има въпросителни около актуализацията на бюджета

"Това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват", допълни Караниколов. Той обясни, че сега не е момент за популизъм. "Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга", каза Караниколов.

"Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска. В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят, добави още Караниколов.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама