Гърция удължи карантината до 27 април

19:50, 04 апр 20 / Свят 25 4251 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Карантината в Гърция се удължава до 27 април, като остава забраната за неспешни излизания на хората - независимо с кола или пеша - като мярка за борба с коронавируса. Броят на заразените в страната достигна 1673, съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас, който отговаря за координирането на борбата срещу кризисните ситуации, предаде БГНЕС.

Хардалиас добави, че „всеки ден е решаващ в борбата, насочена към ограничаване на разпространението на коронавирус“.

Забраната за всяко движение на граждани, с изключение на спешните случаи, бе въведена на 23 март. Прилага се както за шофьорите, така и за пешеходците. Излизания от домовете са разрешени само за ходене на работа, до супермаркет, аптека, банка и лекар, за разходка на домашни любимци и за индивидуален спорт. Всички други излизания трябва да са в района на пребиваване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция вече може да се излиза само срещу SMS. Всяка причина за излизане отговоря на съответен номер, а разстоянието, на което имат право да се отдалечават, е 3 километра от дома им.

SMS, съдържащ цифрата 2, последвана от име и адрес – това трябва да направиш, за да отидеш до супермаркет в Гърция. И излизаш, само след като си получил одобрение.

COVID-19 по света: Над 430 нови случая на заразени в Москва, първа смърт в Грузия

„Отначало беше по-свободно. Призоваваха ни да си седим вкъщи, да не излизаме много. След това се появи хубавото време и те се намериха всички гърци на плажовете. Това се забеляза от властите и затвориха плажовете. Първата стъпка беше това. След това започнаха поетапно да затварят всичко“, разказа Светлана Енева-Скрилис пред Нова телевизия.

SMS-ите са безплатни. Въвели ги преди две седмици. Като всяко излизане по лична причина, има съответния номер.

„Можеш да искаш да отидеш до аптека или на лекар.  Можеш да отидеш до супермаркет.  Има номер, който е за погребения, кръщенета, които се извършват все още, но там си има вече изискванияИма си номер също за родители, които са разделени и единият родител иска да види детето си. Има за спорт. Спорт и разходка на домашен любимец“, разказа още Светлана.

След първоначалното подценяване на ситуацията обаче, казва Светлана, отговорността, с която така социалните гърци подхождат в момента, я изненадва. „И говорителят на правителството,  и заместник-министърът на гражданската отбрана казаха следното - мога да ги цитирам почти точно: "Този Великден ще е различен! Няма да ходим на село, няма да печем агнето си навън и няма да ходим на църква!"

Стана ясно и че в южната ни съседка налагат глоба до 1 милион евро за спекула с цените на горива и хранителни продукти

Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

От днес започнаха мащабни проверки на цените на горива, храни, лекарства и предпазни маски, като само за един ден са наложени глоби в размер на 60 000 евро за завишени цени на горивата на о-в Крит.

Миналата седмица бе въведено изискването търговците на месо и яйца да декларират по електронен път информация за наличното количество на стоката си, както и заявеното и планирано зареждане в дните преди Великденските празници.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама