Гешев за "коронавируса в съдебната система"

19:40, 03 апр 20 25 3090 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разследва се пробив в системата, която разпределя на случаен принцип съдебните дела в България. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, съобщи bTV. По случая работи Софийската градска прокуратура. Изяснява се дали не е станало възможно например служител на съда във Враца да определи кой съдия ще гледа дадено дело в столицата.

Сийка Милева: Прокуратурата не работи по списъци, а по доказателства

Случайното разпределение на делата е тежка тема за съдебната власт, като през годините е имало много съмнения за манипулации около процеси с голям материален интерес или голяма обществена значимост. През 2013 г. независим анализ показа, че масово използваният по това време софтуер в съдилищата е с изключително слаба защита и буквално всеки с физически достъп до компютъра с програмата може да предопредели избора на даден магистрат за дадено дело. С гръмки обещания за подобрена сигурност по-късно беше обявена централизирана система, която е на сървъра на Висшия съдебен съвет. Тя днес се използва от всички съдилища.

Според одитен доклад на петима съдии и прокурор от ВСС обаче и тази система може да бъде обект на цялостна манипулация. По думите на Милева външният одитор не е получил достъп до сървъра във ВСС и затова днес там са били прокурор и IT специалисти. Досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. „На карта е заложена съдебната власт“, заяви Милева.

"Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани", заяви за БНТ главният прокурор Иван Гешев.

"Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища", обясни Гешев.

"Одиторите обаче не са получили достъп до централния сървър и така не могат да проверят данните за достъп до системата от IP адреси, които са извън съдилищата, както и данни, че в системата е влизано в нощни часове. Достъпът е отказан от служители в администрацията на Висшия съдебен съвет", каза още главният прокурор.

"Не мога да кажа дали е предоставен пълен или ограничен достъп до системата. Това ще го провери прокуратурата", уточни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

Прокурор вече е разпоредил да се предостави пълен достъп до сървъра. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда доклада на свое заседание в четвъртък следващата седмица.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама