Пивоварите с 20% директни загуби заради коронавируса

13:15, 02 апр 20 25 2217 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пивоварите отчитат 20% директни загуби за бирения пазар в страната заради затворените заведения за обществено храненеКъм тях се добавя и спад на продажбите през магазинната мрежа. Между 35 и 40% от заетите в сектора работят директно и индиректно хотели, ресторанти и кафернета, който не функционират в момента. Въпреки въздействието на кризата, основният приоритет на работодателите в пивоварния бранш е да запазят работната заетост и да минимизират отрицателните ефекти върху икономическите резултати.

 Добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. В производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците и клиентите около 32 500 души. Според експертите, ако индустрията се върне на кризисните нива от 2014-2015 г., то загубите от спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %, а в приходите за бюджета минусът ще е близо 15%.

Акцент на деня: Изолацията удължена

Данните за страните от ЕС също показват тревожни тенденции за бирения сектор, където именно през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира 1/3 от обема на произвежданата бира. Стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар в ЕС и възлиза на 76,1 милиарда евро. В европейските страни от продажбите на бира в ХоРеКа се осигуряват над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24,2 милиарда евро и 13 милиарда евро постъпления от ДДС.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама