Депутатски вълнения: Коронавирусът застигна парламента

13:16, 01 апр 20 / Политика 25 2703 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Д-р Хасан Адемов от ДПС е първият депутат у нас с положителна проба за Covid-19. Той е приет в болница, а междувременно останалите му колеги от парламента ще бъдат подложени на тестове за новия коронавирус. Проби ще бъдат взети и от администрацията на Народното събрание.

Новината за първия случай на Covid-19 в парламента бе съобщена на извънреден брифинг посреднощ и доведе до отмяната на насроченото за днес заседание на Бюджетната комисия в парламента, която трябваше да гласува предложената от правителството актуализация на държавния бюджет, която се налага именно заради мерките срещу коронавируса. Отлага се и обсъждането на актуализацията в пленарна зала. Освен това се ограничава дотътъп на журналисти до сградата на Народното сърание.

Снимка: БГНЕС

Миналата седмица депутатите решиха да прекратят нормалния си ритъм на работа и да заседават единствено по извънредно законодателство. Предложението бе направено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, но бе посрещнато на нож от страна на опозицията, които заявиха, че по този начин парламентът се затваря за неопределено време - нещо, което не се случвало дори по време на война.

Как депутатите посрещнаха новината за първия случай на коронавирус в парламента и как гледат на идеята за извънредния режим на работата? Ето и първите им коментари:

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е на мнение, че тестването на депутатите е трябвало да се случи по-рано, а не след като вече има положителен резултата за коронавирус сред тях. Бяхме поставили темата на председателски съвет преди време, но тогава имаше обструкции от други групи, и не задълбахме по темата. Предприетите мерки са адекватни, навременни и затова сме малко по-добре от други европейски държави, и така трябва да продължи“, заяви Хамид и подчерта, че ситуацията както по света, така и у нас не е за подценяване.

Зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин е на мнение, че ако има други заразени депутати, те трябва да останат под карантина, но здравите трябва да продължат работа, с маски и намален състав при обсъждане на законопроекти, гласуване в определен час, електронно или с полагане на подпис, като преминават през тестове всяка седмица.

"Никоя болница не е затворила заради заразен лекар, нашата отговорност не е по-малка. Два пъти поставях на Председателски съвет въпроса как ще работим, ако това се случи, но темата беше отклонявана. Ръководството предпочете да спре работата ни, вместо превантивно да създаде съгласувано с оперативния щаб механизъм за работа. Сега ще го направим по принуда", коментира той във Facebook.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че е притеснена от заплахата, но изпълнява това, което трябва. Попитана дали сега е съгласна, че парламентът е трябвало да премине в извънреден режим на работа, Нинова заяви, че парламентът трябва да намери начин да работи. "Сега вече и управляващите смятат, че парламентът трябва да работи, защото искат актуализация на бюджета", добави тя. По думите й, окончателното решение за работата на парламента ще бъде взето, след като излязат резултатите от тестовете на всички депутати. "Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото Конституцията го забранява", коментира тя. Сред останалите идеи са депутатите да влизат по групи при гласуване в пленарна зала, за да може да се спази дистанцията помежду им, да се приложи механизма на тайното гласуване или да се преместят в по-голяма зала - Партийния дом или НДК.

Според депутата от БСП Румен Гечев пък е съмнително, че пробата на Адемов излезе точно преди заседанието на Бюджетната комисия, която вече близо месец и половина не е свиквана.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че решението депутатите да се събират, когато има конкретни причини, свързани с обстановката, е било смислено въпреки критиките на опозицията. Тя добави, че следващата седмица задължително трябва да се съберат, защото конституцията не позволява дистанционно да се взимат решения, а предстоят три важни гласувания - Закона за енергетика за намалението на цената на газа със задна дата от миналата година, актуализацията на бюджета, както и Закона за извънредното положение, който сигурно ще бъде удължен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама