Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната, увери земеделският министър

09:13, 01 апр 20 / Политика 25 2373 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната“, това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

„Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно“, увери министърът. 

Експерт: Не мийте плодовете и зеленчуците със сапун, това е по-опасно

„Всичко обаче, което се направи в повече, според мен, е по-добре за нас. Всяко по-високо ниво на хигиена е добре дошло“, каза още тя. Танева съветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

„Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него“, каза още тя.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, Танева коментира: „Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване“.

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици", категорична беше още Танева.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. „Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките", каза още тя.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още земеделския министър.



TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама