Отменят задължителното носене на маски на обществени места

12:37, 31 мар 20 / Политика 25 3925 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедтта за задължителното носене на маски на обществени места. Това обяви той на брифинг в Министерския съвет.

"Отменям точка 9-та от заповедта за маските, докато не постигнем консенсус в обществото", заяви Ананиев.

Здравният министър съобщи, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят. Te ще се раздадат от Mинистерството на труда и социалната политика чрез структурите си по места.

Те ще бъдат закупени до седмица-две и ще бъдат раздадени на хората. Маските ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите.

"Дебатът е, че тези маски трябва да се носят от болни хора, за да не пренасят заболяването. Но ние не знаем кои са болни, между нас се движат хиляди хора, които може би са носители, но не са изследвани. Заради това решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не се знае от къде ще дойде заразата", аргументира се здравният министър.

По думите му тази мярка е била с цел да се отдалечим от момента, в който ще трябва да се пристъпи към по-тежки и трудни за българските граждани мерки.

Предвижда се и намаляване на глобата за неносене на предпазни маски. 

„Всички мерки са за опазването на здравето на гражданите и овладяване на разпространението на коронавирус. Мерките са превантивни и ни дават за пример на други държави“, подчерта здравният министър.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също уточни, че новата заповед ще е препоръчителна, но смята, че хората трябва да се съобразят с нея и да носят маски. Той се надява хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са с други хора, в затворени помещения и магазини.

Маринов заяви, че 402 са глобените за нарушение на мерките срещу коронавируса.

"Изградихме информационна система между РЗИ и МВР, така че всеки полицай в реално време по ЕГН да разбере дали даден човек трябва да се намира под карантина или не. Спазването на карантината и контролът й е една от мерките, която най-много настояваме да се спазва, защото това носи най-добър резултат", подчерта Маринов.

Намалението на глобата от 5000 лева ще бъде за определени нарушения. "За нарушаване на карантината, освен административната санкция имаме и наказание, предвидено в Наказателния кодекс, там наказанието ще си остане в този размер", категоричен е вътрешният министър.

Той посочи, че относно градският транспорт там няма как да действа мярката за струпване на повече от двама възрастни на обществени места. "Забраните са много общи и не могат навсякъде да бъдат прилагани", призна вътрешният министър.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама