До края на седмицата ще са ясни мерките в помощ на културните творци

17:05, 31 мар 20 / Политика 25 2883 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Министър Боил Банов се срещна с представители на българските артисти, за да обсъдят мерките, с които държавата може да помогне на културните дейности у нас, съобщи БНТ. Творческите и културните занятия са сред най-засегнатите от кризата с коронавируса, тъй като всички зали за кино, изложби, театър, библиотеки бяха сред първите, които затвориха.

Банов: Ще преведем нашите хора на другия бряг

Търси се решение за всички организации извън държавния сектор, съвместно с други институции, включително и на европейско ниво, увери министър Банов представителите на различните творчески обединения.

Той потвърди, че като най-спешна мярка към момента може да бъде преструктурирането на Фонд „Култура“ и създаването на програми за финансиране чрез него.

До петък Министерството на културата се ангажира да предложи конкретни програми и методи за финансирането им, като до тогава очаква и предложенията на творците в тази посока.

Разговорите с представителите на визуалните и изпълнителските изкуства в свободния и частния сектор продължават в петък.

СНИМКА БГНЕС

 

Преди дни дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН реши да започне да изплаща авансово част от приходите, които ще бъдат финално разпределени през септември, в рамките на спасителен план за артисти и продуценти.

Артист изпълнителите и продуцентите ще получат шест месеца по-рано част от сумите за използването на репертоара им в секторите медии, препредаване и публично изпълнение. Решението е продиктувано от безпрецедентната ситуация на пандемия, която удари силно целия творчески сектор.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама