БЧК с онлайн чат за първа психологическа помощ

16:39, 29 мар 20 25 3323 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга – Национален онлайн чат, съобщиха от организацията.

Стартира нова платформа за доброволци в подкрепа на кризисния щаб

На уебсайта на организацията - www.redcross.bg, близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на БЧК, всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална подкрепа на хората, които са вкъщи и изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка, и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство.

Всеки, който има нужда от подкрепа, може да пише в чата във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове.

Освен оказваната при нужда психологична и психосоциална подкрепа, професионалистите от БЧК ще предоставят и информация за дейностите на организацията, насочени към нуждаещите се граждани по време на извънредното положение, както и за мерките на правителството относно ограничаването на разпространението на коронавируса.

Фандъкова: Опасността не отминава, а идва

Хората се мобилизират, за да овладеят тревожността си и стреса в ситуация, подобна на коронавируса, но мобилизацията продължава известно време, след което може да се очаква рязкото им покачване. Това сочат данните от изследване на учени на БАН, което е проучило реакциите на стреса и начините за справяне с него в ситуация като сегашната.

Те са установили, че най-засегнати от негативните процеси в момента са активните жени от столицата, които работят от вкъщи. Според учените хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение със самата заплаха от зараза. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама