Джефри Сакс: Няма да се върнем към нормалното в продължение на много месеци

18:58, 28 мар 20 25 2340 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Всички наши инициативи трябва да бъдат насочени към борба с пандемията. Това коментира в интервю за „Катимерини” американският икономист Джефри Сакс.

„Ключът в момента е борбата с епидемията. Правителствата трябва да харчат свободно за наемане на здравни работници и работници в социалното подпомагане, за снабдяване със спешно оборудване и изграждане на допълнителни здравни и изолационни съоръжения. Европейската централна банка трябва да финансира тези допълнителни разходи чрез закупуване на държавни облигации. ЕЦБ също трябва да купува държавни облигации, които са насочени към финансиране на обезщетение за безработица и други критични икономически нужди", съветва икономистът, предава БГНЕС.

Сакс заяви, че интервенциите, насочени към подкрепа на пазарите на дълга, за да се избегнат фалити, печатането на пари и правителствата, действащи като купувачи от последна инстанция, ще имат ограничени резултати, ако пандемията продължи да бушува.

Светът има пари за около 3 месеца

„Най-важната стъпка досега е овладяването на епидемията. Ако епидемията излезе извън контрол, няма да има увереност и няма възможен начин за стабилизиране на икономиката. Друга ключова стъпка е изолацията и защитата на хората на възраст над 60 години, които са най-уязвимите в тази епидемия. Всички по-възрастни хора трябва да бъдат осигурени и подкрепени срещу контакти с потенциално заразени лица. Това е трудно, скъпо и изисква както частни, така и публични действия", съветва още той.

Сакс смята, че трябва да бъде свикана извънредна среща на Г20 от този вид, която се проведе през 2008 г., „но срещата трябва да се случи виртуално, а не лице в лице. Няма време за губене за организирането на лична среща".

ЕС рискува да изгуби основанието за съществуването си, предупреди Конте

Той смята, че кризата ще продължи много месеци. „Може да има сезонен ефект (по-нисък през лятото) и възобновяване през есента. Има много неизвестни. Няма да свърши след 60 дни. Китай е може би най-успешният модел, но ще са необходими седмици на интензивна организация, за да се осъществи решаващият епидемичен контрол, постигнат от Китай”.

Сакс също така смята, че общото, но насочено, блокиране е почти неизбежно, въпреки икономическите странични ефекти.

„Има много видове работа, които ще продължат, които имат една от три критични характеристики: (1) Те са сравнително безопасни поради липса на интензивен междуличностен контакт (слава Богу, че земеделието е такова); (2) те могат да се изпълняват онлайн, както правим ние; (3) те са критични, опасни фронтови услуги, като нашата здравна работна сила, нашите първи реагиращи лица, нашите управляващи инфраструктурата и др.Ние трябва да ги защитим на всяка цена, с обучение, защитно оборудване, помощни средства и т.н.”.

Дефицит на златото в САЩ, германската икономика в опасност

„Накратко, почти всеки трябва да си остане у дома, с изключение на спешно необходими професии (здравеопазване, първа помощ, хранителни магазини, аптеки, обществени услуги, социални услуги и т.н.), но поне части от икономиката могат и трябва да продължат да функционират, отчасти от дома, отчасти на място, когато е безопасно. Няма да се върнем към нормалното в продължение на много месеци. Трябва да се съсредоточим върху настоящата криза: Да спрем епидемията, да защитим старите и хората с предишни здравни проблеми, да предоставим спешна социална подкрепа и да харчим пари, колкото е необходимо за това, финансирани от ЕЦБ, държавни облигации и, ако е необходимо, облигации на ЕС".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама