Каракачанов: Засега ситуацията не налага въвеждане на военно положение

19:06, 27 мар 20 / Политика 25 2208 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Засега ситуацията не налага въвеждане на военно положение, това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Сега ситуацията е такава, че България е една от първите държави в ЕС, които адекватно реагираха на спиране на разпространението на коронавируса", коментира той.

Каракачанов: Няма да има танкове по улиците, както се спекулира

"Възможно е в даден момент армията да подпомогне полицаите. Това е нормално. Например може да се изпратят военнослужещи на границата, за да се освободят полицаи и жандармеристи, които да изпълняват естествените си задължения по съблюдаване на реда в условия на извънредно положение", уточни министърът на отбраната.

Той поясни, че никой еднолично не може да реши това, а се случва след искане на министъра на вътрешните работи и след решение на правителството. Каракачанов призна, че някои областни управители вече са поискали военна полиция да помага.

Карантина за военните, които заминават за Афганистан

След като стана ясно, че двама военни са с положителни проби за коронавирус вчера, Каракачанов обясни, че това не налага прибиране на цял контингент. Единият е прибран от Косово с положителна проба, а другият е в Инфекциозна клиника в Букурещ.

Министърът на отбраната поясни, че особено най-големият ни контингент, съставен от 160 души, в Афганистан е в много по-сложни условия и един коронавирус не е причина да се връщат, ако са в добро здраве и то се контролира. Каракачанов обясни още, че контингентите са на място, за да реагират евентуално на по-страшни събития от епидемичната ситуация, някои са в условия на война, добави той.  

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама