Почитаме света Александра

06:30, 23 апр 20 25 4005 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Православната църква почита света мъченица Александра.

Имен ден празнуват Александър, Александра и техните производни. Същите имат имен ден още на 30 август и 23 ноември. Имената имат гръцки корени, а в буквален превод Александър се превежда като покровител (защитник) на мъжете. Смята се, че Александър и Александра са надарени със специална енергия и имат голям късмет. Те са решителни, смели, осъзнати. Поставят се ясни цели и ги следват упорито.

Света Александра била съпруга на император Диоклетиан и изповядвала езическите ритуали. Тя станала свидетел как измъчвали свети Георги, а той останал с несломена вяра. Видяла как Господ изцерявал неговите рани и той отново бил невредим.

Свети Георги не изпитвал никакъв страх и открито казвал на своите мъчители, че е християнин и вярва в Христа. Света Александра видяла и как мечът убил младия смел воин свети Георги. Тя станала християнка.

Не минало много време и император Диоклетиан открил, че и неговата съпруга е християнка. Затова я изпратил в тъмница. Въпреки че била с царски произход, Диоклетиан не се поколебал да я подложи на мъчения и накрая да я осъди на смърт. И света Александра била екзекутирана с меч през 303 година.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама