Ден на театъра – посланията на политиците

11:34, 27 мар 20 25 2280 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Отбелязваме Международния ден на театъра. Празникът по традиция се чества с редица културни прояви и събития.

За първи път в историята на театъра обаче представленията масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Ето как българските политици поздравиха представителите на театралната общност и на българската култура и изкуство. 

Президентът Румен Радев написа, че дори и в тези трудни за народа ни дни артистичният дух продължава да лекува душите ни, да създава общности и да ни единява. „Българският театър никога не е опустявал, дори и в най-трудни времена. Защото духовната връзка между твореца и всички, които вярваме, че изкуството е светилник за ума и сърцата ни, е нашият морален компас“, заявява още държавният глава.

Христо Мутафчиев: Публиката копнее да влезе отново в театралните зали

Премиерът Бойко Борисов благодари на всички актьори, режисьори, сценографи, драматурзи и композитори, че правят света едно по-добро място. „Днес всички сме поставени пред предизвикателство, което само с общи усилия, дисциплина и отговорност можем да преодолеем“, написа министър-председателят.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че в най-трудни времена и изпитания културата и духовността са ни съхранявали и спасявали като народ. „Творците, които държат високо българския дух, заслужават нашето уважение и грижа“, посочва още Нинова.

Министърът на културата написа: "Истинският празник за нас тази година ще е денят, когато видим Храма на Мелпомена отново отворен". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама