Отиде си големият джазмен Симеон Щерев

17:24, 27 мар 20 / Общество 25 3133 Даяна Дюлгерова

На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Тъжната вест бе съобщена от музиканта Иван Лечев.

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството, близките и колегите на Симеон Щерев по повод кончината на големия български музикант и преподавател.

„Неговият неповторим талант го превърна в легендарен джаз флейтист, в изпълнител от световна величина. В продължение на над 40 години многобройна публика се докосваше чрез неговите блестящи концертни импровизации до свободния дух и красотата на джаз музиката“, заявява държавният глава.

По думите на президента обществото ни ще запомни Симеон Щерев и като обичан и уважаван преподавател, а името му остава достоен пример за интелектуалец с характер и стил, вдъхновени от високи морални и естетически правила. 

Симеон Щерев свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като понякога ги съчетава по неповторим начин. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Всяко изпълнение на Симеон Щерев е неподражаемо негово. Приживе сам казва за себе си: „Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата“.

СНИМКА: БГНЕС

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов). Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други, припомня БНР.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани