СИГНАЛ до ТОПНОВИНИ: Само в СУ няма дистанционно обучение за студентите по медицина

15:00, 26 мар 20 25 10981 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подадоха сигнал до ТОПНОВИНИ, че по време на извънредното положение няма да учат дистанционно

Оказва се, че са единствените. Бърза справка показва, че за колегите им от университетите в цялата страна е предвидено дистанционно онлайн обучение.

В Медицинския университет в София учебните занятия са прекъснати до 30 април, като се провежда неприсъствено дистанционно, електронно, звуково или писмено обучение. В Медицинския университет в Пловдив занятия няма да има до 13 април, но деканите на факултетите подготвят дистанционно провеждане на лекциите и упражненията. В Медицинския университет в Плевен забраната за присъствено обучение е в сила до края на извънредното положение. Студентите използват Система за дистанционно обучение, която се допълва с информация по дисциплините. Преподавателите са активни и онлайн за обратна връзка. Дистанционно обучение има и в Тракийския университет в Стара Загора. Учебният процес е онлайн, а всеки студент има потребителски акаунт. Срокът за неприсъствие е до 26 април. Студентите в Медицинския университет във Варна също се обучават електронно. Всеки студент и преподавател има непрекъснат достъп до електронна система на университета. В бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ учебните занятия са отменени до 29 март. Образователният процес обаче продължава с дистанционни средства.

Ето как стоят нещата в най- старото висше учебно заведение в страната – Алма матер. Срокът за неприсъствие е най- дълъг в сравнение с останалите университети- 10 май. През това време ректорът проф. дфн Анастас Герджиков нарежда учебните занятия да се провеждат дистанционно. Студентите могат да използват системата за електронно обучение Мудъл.

В Медицинския факултет обаче дистанционно обучение няма да има. Написано е черно на бяло в заповедта на декана на факултета доц. д-р Дорина Асенова. Според документа дистанционно обучение няма да се провежда, а пропуснатите занятия и изпити ще бъдат наваксани след възобновяването на присъствените учебни занятия и изготвянето на нов график. От деканското ръководство са уточнили, че нареждането не ограничава предоставянето на учебни материали на студентите от преподаватели, но това не може да се приема официално като дистанционно обучение.

Деканското решение ще засегне над 1000 студенти, български и чуждестранни. Всички те плащат на държавата, за да получат образование и да им бъдат осигурени условия за това. 925 лева е годишната такса за студент по медицина в редовна форма на обучение. Чужденците плащат 7700 евро на година.

СНИМКА: PIXABAY

Реакцията на студентите не закъснява. Всички курсове са изпратили писма до декана с молба да преразгледа заповедта си и да допусне възможност за дистанционно обучение. Писмо е изпратено и до ректора на Алма матер. Разполагаме с информация, че по нареждане на декана на Медицинския факултет са искани телефонните номера на студентите, които са потърсили правата си пред ректора.

В писмото студентите искат съдействие от проф. Герджиков да се допусне възможност за дигитално обучение, поне на теоретичния лекционен материал. Позовават се на многократните призиви на образователния министър Красимир Вълчев да се стимулира електронното обучение, в това число и за специалностите от регулираните професии. Обявяват готовността си за отворена дискусия, за да се достигне до компромисна промяна на деканската заповед. Така според тях ще могат да се подготвят, ще се избегне вариант за нулев семестър и ще бъдат смекчени негативните последствия от създалата се ситуация.

Предложена е и алтернатива. По наша информация са били изготвени платформа и график, а преподаватели са били съгласни. Деканът обаче е бил против.

Казусът добива още по- голяма значимост днес, когато медиците ни са „на първа линия“ в борбата с коронавируса. А бъдещите им колеги просто искат възможност да учат и да бъдат полезни един ден. 

Продължаваме да следим темата, като ще изпратим официално запитване до Министерството на образованието и Софийския университет.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама