„Олимпийски надежди“: Бургазлията Динко Динев по пътя към световния тенис

10:00, 29 мар 20 / Спорт 25 6854 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

 

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Динко Динев е един от най-проспериращите млади български тенисисти. Той е на 16 години, от Бургас и тренира в тенис клуб „Авеню“. Започва да се занимава с тенис още от 5-годишна възраст по желание на майка си. Ставал е държавен шампион до 12 г. на открито (2016 г.), до 14 г. в зала (2018 г.) и държавен отборен шампион до 16 години (2019 г.). На два пъти е избиран в отборите на ITF и Тенис Европа. Многократно е бил част от националните отбори на България.

През миналата година идват големите успехи за Динев. Той печели първата си титла от турнир ITF за юноши и триумфира на турнира от пета категория в Истанбул. През 2019 г. печели и два турнира по двойки – ITF в Кишинев и „Дема Къп“ до 16 години. В кариерата си до момента има 5 титли на сингъл и 11 по двойки от турнири на Тенис Европа.

Снимка: Личен архив - Динко Динев

Пред TOPNOVINI.BG Динко Динев разказа, че за да постига тези успехи, тренира по шест дни в седмицата. Тренировките му през делничните дни са по 6 часа, разделени на 4 часа тенис и 2 часа фитнес. В събота тренира няколко часа сутрин, а неделя е денят му за почивка. „В свободното си време обичам да излизам с приятели и да играя на плейстейшън”, обясни той.

Заради коронавируса и извънредните мерки в момента Динко тренира вкъщи, като в подготовката му се включва и 4-годишната му сестричка. Той дори засне видео, в което показва как тя замества използването на тежести и внася веселие при упражненията у дома. „Определено в такава ситуация е трудно да останеш в оптимална форма, но се опитвам да тренирам до колкото мога вкъщи. Искам да кажа на всички спортисти и изобщо българи, че е по-добре да си останем вкъщи през тези трудни моменти“, призова тенисистът.

Динко сподели, че е трудно за един млад тенисист от България да излезе на световната сцена. „Изискват се доста лишения, ако искаш да пробиеш в световния тенис, тъй като нивото става все по-високо“, обясни той. „Определено съм имал доста трудни моменти и доста слаби мачове. И е наистина трудно да продължиш да вярваш в себе си. Но ако нямаш такива слаби моменти, не мисля че ще са толкова сладки победите“, посочи младият талант.

Тенисът ми е отнел доста удоволствия, но мисля че ми е дал повече, отколкото ми е отнел“, посочи Динко. Той сподели още, че се възхищава на определени качества на известните тенисисти, но няма такъв, на когото да иска да прилича. „Гледам да съм себе си“, уточни той.

За 2020 г. си пожелавам най-вече да съм здрав, както и да се справим с коронавируса. Тъй като без да се справим с него, не бих могъл да играя каквито и да е турнири“, обясни Динко Динев.

Снимка: Личен архив - Динко Динев

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама