Британският парламент спира работа за месец

22:04, 25 мар 20 / Свят 25 2928 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Британският парламент затвори вратите си за почти месец заради новия коронавирус, въпреки критиките от страна на опозицията, която счита за жизненоважно депутатите да заседават през този критичен период.

Принц Чарлз е с коронавирус

Депутатите приеха предложението на правителството на консерваторите, което има голямо мнозинство, така че Парламентът спира работа една седмица преди планираната великденска почивка, до 21 април.

Според министъра Робърт Джерик, интервюиран от Би Би Си, такова закриване е "разумно", предвид мерките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на пандемията. "Парламентът очевидно трябва да даде пример", добави той.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Борис Джонсън в понеделник призова населението на Обединеното кралство да остане по домовете си за поне три седмици, като също така разпореди затварянето на всички магазини и услуги, които не са от първостепенно значение.

Последните сесии на парламента се провеждаха вече в намален състав, поради броя на болни депутати или тези, които бяха решили да се самоизолират, но и за да избегнат твърде тесни контакти между 650-те депутати, които наброява Камарата на общините. Джерик заяви още, че е „сигурен, че Парламентът ще възобнови заседанията си след великденските празници“, като подчерта колко важно е депутатите да изпълняват своята роля.

Преждевременното затваряне на сърцето на британския демократичен живот предизвика остри критики от опозицията.

Паническо пазаруване във Великобритания заради коронавируса

„Жизненоважно е депутатите да могат да задават въпроси и да следят действията на министрите през това време на национално извънредно положение“, написа депутатът от лейбъристите Бен Брадшоу в Twitter.„Затварянето на Парламента за един месец, докато все още трябва да предприемем ключови мерки, е проблем“, заяви депутатът Лойд Ръсел-Мойл, като предложи онлайн сесии и виртуални дебати.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама