Заразените с коронавирус у нас вече са 242-ма

18:41, 25 мар 20 25 5090 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

22 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, общо случаите стават 242, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

16 от новите случаи са в София, а новата област е Сливен с един заболял, в Пловдив има два случая, в Плевен - един и в Благоевград - два.

В Спешната помощ няма отказали да работят с болни от COVID-19

Двамата тежко болни, настанени в "Пирогов", са в стабилизирано, но тежко състояние, уточни ген. Мутафчийски, а излекуваните вече са петима. Той съобщи, че е разговарял с вицепремиера Томислав Дончев по отношение на срещата със Светия Синов и тя предстои. 

Направено е и предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение. Болничният, който се издава, да важи не за 14, а за 28 дни. Тази мярка цели да се улеснят хората и да не се налага подновяване на болничните.

Психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус, уточни ген. Мутафчийски. Тя е отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания. По отношение на високотехнологичната носилка на ВМА той коментира, че тя е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група. 

По отношение на хантавируса, от който почина един човек в Китай, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, коментира че хантавирус в Китай има от средните векове. Той отбеляза, че вирусът е познат и у нас, но не се предава от човек на човек. "Ние също имаме в Северозападна България“, посочи експертът. Той допълни, че става дума за високо опасна хеморагична треска с бъбречен синдром и 30% смъртност. У нас годишно има между 5 и 12 случая.

Относно заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни шефът на „Гранична полиция“ Главен комисар Светлан Кичиков обясни, че тя е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция има затруднена обработка на товарни превозни средства, на изход.

Вижте обстановката по границите, усложнена от мерките срещу коронавируса

"Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване през само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама