ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА: Сега е моментът да покажем колко сме силни

10:00, 28 мар 20 / Спорт 25 6481 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Извънредните мерки, предприети в целия свят заради коронавируса, безспорно поставиха световния спорт в продължителен нокдаун. Но спортистите не спират да демонстрират сила на духа, кураж и мотивация. Мъжки приемат ситуацията и гимнастичките ни, които може би са били най-честата причина „Мила, родино“ да звучи от подиумите на най-големите спортни форуми в света.

Двете ни грации Невяна Владинова и Катрин Тасева разкриха пред TOPNOVINI.BG как успяват да поддържат форма по време на извънредното положение, какво ги мотивира, как се подготвят за олимпийските игри и какви послания отправят към сънародниците ни в тази кризисна ситуация.

Въпреки че не могат да посещават спортната зала, двете златни момичета активно тренират вкъщи и не представят да губят мотивация.

„Най-важното в момента е да се запазим здрави, за да можем да продължим пълноценно живота си след това. Спазваме отговорно мерките на щаба, тренираме вкъщи. Разбира се, няма как да бъде ползотворно както в залата, но се нагаждаме предвид ситуацията. Важното е да не излезем напълно от форма, за което има достатъчно упражнения, които можем да правим у дома“, обясни Невяна Владинова. „Мотивира ме това, че съм си поставила цел и си я преследвам. Ситуацията в момента е поредното нещо по пътя, с което трябва да се справим, и вярвам, че ще успеем. С треньорите се чуваме всеки ден, спокойни сме всички и готови да продължим усилено подготовката си“, коментира тя.


Снимка: Instagram / Neviana Vladinova

Според Катрин Тасева предприетите мерки са адекватни, въпреки че поставят в трудна ситуация всеки един спорт. „Нашият е мащабен и няма как да поддържаме много добра форма у дома, но се стараем да правим всичко, което може да се прави в домашни условия. Състезанията са отменени и за момента не е проблем да останем по домовете си. На дневен ред проблемите, които вирусът причини, са по-сериозни от това дали ще сме в добра физическа форма“, смята тя. Тасева подчерта, че няма спад в мотивацията за тренировките. „Наясно сме, че това скоро ще отмине и ще си продължим нормална подготовка“, коментира гимнастичката.

Въпреки че олимпийските игри бяха отменени за догодина, погледът и на двете остава насочен към Токио. „Това е крайната цел“, обясни Невяна Владинова и подчерта, че остава в сила решението ѝ да прекрати кариерата си след Олимпиадата, независимо дали ще участва в нея или не. „Въпреки че ги отложиха с една година – да, това си остава крайната цел“, обясни и Катрин Тасева.

Двете грации остават позитивни на фона на кризата, въпреки че тя не се отразява благоприятно върху художествената гимнастика. „В момента залите са празни, никой не тренира, отмениха много клубни състезания. Ние, спортистите, сме научени да преодоляваме трудностите и мисля, че сега е моментът да покажем колко сме силни и единни“, коментира Владинова. Според Тасева кризата само ще забави нещата, но те пак ще се случат. „Скоро отново ще си бъдем в залите и ще започнем с нови сили, още по-заредени да навлизаме във форма“, категорична е тя.

Посланието на златните ни момичета в този труден за всички момент е да спазваме препоръките на щаба и да си останем вкъщи, колкото е нужно. „Бих искала да запазим спокойствието и доброто си настроение, да бъдем отговорни и да спазваме инструкциите. Всички сме заедно в това нещо и ще се справим с търпение и самодисциплина. Бъдете здрави“, каза Невяна Владинова. „Бъдете спокойни и разумни! Останете си вкъщи“, апелира Катрин Тасева.


Снимка: Facebook / БФХГ - Официална страница

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама