6 симптома на заразяване с COVID-19, които не бива да игнорирате

18:40, 25 мар 20 / COVID-19 25 4376 Шрифт:
Антония Иванова

Освен очевидните симптоми като суха кашлица и температура, специалистите изброиха още няколко симптома, които са показателни при заразяване с новия вид коронавирус.

Сухата кашлица и температуратат са първият сигнал за внимавие от евентуално заразяване с коронавирус. Трябва, обаче, да наблюдаваме внимателно състоянието си, за да не пропуснем някой от другите симптоми, подсказващи, че става въпрос за Covid-19, посочва БГНЕС.

Притъпяване на обонянието и вкусовите рецептори

Промяната на вкусовите рецептори и частичната загуба на обоняние са сред леките симптоми на коронавирус, които обаче не бива да се пренебрегват. Според британски лекари, само това е достатъчно, за да се самоизолирате. Според данни от засегнати от коронавируса страни, първите симптоми на заразяването се проявяват именно в очите, носа и гърлото. Загубата на обоняние и на вкус са сред първите симптоми при пациенти с лека форма на коронавирусно заболяване. Затова британските експерти препоръчват, дори при липсата на каквито и да е други симптоми, човек да се самоизолира, за да предотврати разпространението на Covid-19.

Изтощение

Друг симптом е усещането за пълно изтощение, което е характерно и при обикновен грип или настинка.

сн. ЕПА/БГНЕС

Психическа умора

Въпреки, че не е включена в официалния списък на симптомите за заразяване с Covid-19, някои от пациентите се оплакват от „психическа умора“.

Британска пациентка е споделила, че първите симптоми при нея са били „гъделичкане в гърлото“ и главоболие. Тя се е чувствала изтощена, малко по-късно е установила, че съзнанието ѝ е замъглено.

Загуба на апетит

Загубата на апетит също може да подскаже, че вероятно става въпрос за коронавирусна инфекция. Пациент споделя в мрежата, че не е имал абсолютно никакво желание да се храни – само е лежал в леглото с много висока температура, лека кашлица и болки в гърба. И това в продължение на дни. „Бях напълно изтощен и не изпитвах глад“, казва той.

сн. ЕПА/БГНЕС

Стомашни болки

Ако сте се заразил с коронавирус, твърде вероятно е да изпитате и внезапни стомашни болки. Според изследване на американски гастроентеролози, съществува връзка между Covid-19 и храносмилателната система – 48, 5 % от 204 пациенти в провинция Хубей са се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Възпалени/чувствителни очи

Също както при алергична реакция спрямо полени, очите започват да се зачервяват и да сърбят. Този симптом трудно може да бъде различен от сенната хрема. Но когато бъдат изключени всички останали възможности, възпалените очи най-вероятно са свидетелство за заразяване с коронавирус.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим
около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама