Полицията търси нарушилите карантината през телефоните им- да се притесняваме ли?

11:15, 25 мар 20 25 4461 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Законът за извънредното положение вече е обнародван в „Държавен вестник“. Въпреки че целта му е да регламентира мерките и действията на институциите, през преходните и заключителните разпоредби се изменят и други закони. Това вече е наложена парламентарна практика, която често става повод за скандали. Извънредният закон не е изключение.

Ще се спрем на промените в Закона за електронните съобщения, в частта за трафичните данни. И сега е записано, че телефонните и интернет операторите трябва да съхраняват данни за клиентите си за срок от 6 месеца. Със съдебно разрешение данните се използват от властите за разкриването на тежки престъпления, както и при издирване на хора.

Законът за електронните съобщения вече е попадал в Конституционния съд именно в частта за трафичните данни. В крайна сметка параграфите, които застрашават правата ни, отпаднаха.

Каква е промяната сега: полицията вече ще има право да изисква данни от операторите за лица, които са нарушили карантината. Немаловажната уловка е, че за целта няма да им трябва съдебно разрешение.

Това наложи ГЕРБ да бранят идеята си. От БСП попитаха директно Димитър Лазаров кой му е дал текста и защо се предлага в последния момент? Той отрече друг освен него да е авторът и увери, че ще има „последващ съдебен контрол“. Намеси се и правосъдният министър Данаил Кирилов, който заяви, че няма заплаха за правата ни.

Снимка: БГНЕС

Неразбориите при изготвянето на извънредния закон, продължаващите с часове дебати, обвиненията в писане на текстове „на коляно“ несъмнено допринасят за това да бъдем бдителни към промените. Въпросът в случая е само карантинирани ли ще се следят? В медиите се появиха заглавия за полицейски произвол и безконтролен достъп до телефоните ни.

В този контекст е важно да кажем, че всички промени в закона важат до края на извънредното положение.

Българите са били свидетели на не един или два скандала със подслушване и СРС-та. По обществено значими случаи прокуратурата сама прави публично достояние записи (разговорите на Васил Божков с братя Найденови например или на президента Румен Радев с командира на ВВС ген.- майор Цанко Стойков).

Разпространението на коронавируса доведе до тежка здравна, икономическа и социална криза в Европа и света. България също вече е засегната. Настъпи време за самодисциплина и отговорност за здравето на околните. Време, в което ни липсва само страхът от полицейщина и безконтролен достъп до личното ни пространство. Да не се подаваме, да останем вкъщи и да се пазим.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама