Кои маски могат да ни предпазят от Covid-19?

10:40, 25 мар 20 25 4726 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В условията на заплаха от Covid-19 основен въпрос е какви защитни мерки можем да предприемем, за да предотвратим заразяването си с новия коронавирус. Сред най-търсените лични предпазни средства са маските за лице. Доколко обаче те могат да ни предпазят от новия вирус и на какви изисквания трябва да отговарят?

Във Facebook Адриана Йовчева от София разпространи документи с важна информация за коронавируса. Те съдържат важни инструкции от Италия - страната, която е най-засегната от Covid-19 в Европа. Препоръките са преведени на български и оформени графични. Няколко души са се организирали, превели са ги от италиански и са ги оформили графично.

Междувременно в писмо до медиите от ДАМТН обясниха, че маските за лице са продукти с най-висока степен на защита, които трябва да защитават дихателните пътища т.е. те са животоспасяващи. Те защитават от частици, като за целта трябва да покриват лицето на ползвателя от носа до под брадичката. Маските могат да бъдат за еднократна или за многократна употреба.

Световната здравна организация е стигнала до заключението, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от коронавируса.

На пазара съществуват различни полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е Covid-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа

Освен тях съществуват следните три класа на защита:

  • маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
  • маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
  • маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

Забелязва се, че няма 100 % филтриране на външния въздух при употребата им, което е породено от факта, че при плътно поставяне на полумаската върху лицето, винаги има възможност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух.

Полумаските, произведни в изпълнение изискванията на стандарт EN 149, трябва да бъдат означени с този стандарт, година на публикуване, клас, както следва например:

„Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1

Те също трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. В нея производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението и, на почистването и (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама